Aszalás
Nagyon egészséges, tartósító szer nélküli terméket állíthatunk elő és olcsó módszer a napon való aszalás.
A garázs lemez tetejére raktam fel a "szitákat". Alul egy fém tálca volt, rajta a szita és az egészet egy tüll zsákba húztam.
A nyers meggyet kora reggel magoztam ki, vagy késő este és reggelig a hűtőbe helyeztem, nehogy erjedésnek induljon. Lehet a fagyasztott meggyből is aszalványt készíteni.
A nagy forróságban a meggy 3 nap alatt elkészült. Reggel kiraktam, este beszedtem, hogy a harmat ne lepje meg. A fém tálca miatt a lemeztetőre nem folyt ki a gyümölcs leve, így a bogarak nem járnak oda lakmározni...
Akkor jó az aszalvány, ha széttöröm és nincs benne nedvesség. A kész aszalványt tálcára rakom vékony rétegben és még hagyom a konyhában a szabad levegőn száradni néhány napig. Papír zacskóba csomagoltam a száraz meggyet.
A képen látható "szita" egy elektromos aszaló része, de én napon szárítottam. Csak akkor kapcsoltam be az elektromos aszalót, ha a nap nem sütött ki reggel. Ha a muslicák megjelennek az aszalvány körül, akkor erjedésnek indult a gyümölcs vagy zöldség! Ha nincs elektromos aszalónk, akkor a gáz sütője is megteszi, lassú tűzön és sokáig kell szárítani.
Olcsó szita készítése:
Régi fa képkeretből kivettem az üveget és a papírt, majd szúnyoghálót szegeztem a hátuljára. Nagyon jól működik, a fakeret vastagságába belefér a gyümölcs, vagy a zöldség és csak fém tálca + egy tüll zsák kell rá, aztán indulhat a szárítás.
Aszalható gyümölcs és zöldség sok van. Én meggyet, nyári almát, nyári szilvát és paradicsomot aszaltam eddig... (A nagyobb paradicsomokat 6 felé, a kisebbeket 4 fél vágtam fel. Oliva olajba raktam el a kész paradicsom aszalványt.)
Jó étvágyat!