CSIN (Csinálj Ilyet Nekem!)

Kézműves dolgokat készítsünk együtt a gyerekeinkkel, unokáinkkal. Törekszem az újrahasznosításra, olcsó előállításra, házilag készült egyedi alkotásokra. A varrás, gyöngyfűzés, képeslap készítés... alapjaiba vezetem azt, akinek tetszik, amit csinálok. Mit kell tenni egy kezdő oktatónak origamis foglalkozáson vagy mit játszunk egy esküvőn?

Friss topikok

  • medali (törölt): Nagyon szep (2015.07.14. 11:16) Varrott Angyal
  • via123: Kedves Rozi, nagyon tetszenek az ötleteid! A madár hajtogatását nem találom. Le tudnád írni, hogya... (2014.03.13. 13:41) Mondóka: 2 kismadár

Játék házilag

Játék házilag

Aszalás

2015.08.21. 09:40 | csintanoda | Szólj hozzá!

Aszalás 

 

Nagyon egészséges, tartósító szer nélküli terméket állíthatunk elő és olcsó módszer a napon való aszalás.

A garázs lemez tetejére raktam fel a "szitákat". Alul egy fém tálca volt, rajta a szita és az egészet egy tüll zsákba húztam.

 

A nyers meggyet kora reggel magoztam ki, vagy késő este és reggelig a hűtőbe helyeztem, nehogy erjedésnek induljon.  Lehet a fagyasztott meggyből is aszalványt készíteni.

 

A nagy forróságban a meggy 3 nap alatt elkészült. Reggel kiraktam, este beszedtem, hogy a harmat ne lepje meg. A fém tálca miatt a lemeztetőre nem folyt ki a gyümölcs leve, így a bogarak nem járnak oda lakmározni...

 

Akkor jó az aszalvány, ha széttöröm és nincs benne nedvesség. A kész aszalványt tálcára rakom vékony rétegben és még hagyom a konyhában a szabad levegőn száradni néhány napig. Papír zacskóba csomagoltam a száraz meggyet.

 

A képen látható "szita" egy elektromos aszaló része, de én napon szárítottam. Csak akkor kapcsoltam be az elektromos aszalót, ha a nap nem sütött ki reggel. Ha a muslicák megjelennek az aszalvány körül, akkor erjedésnek indult a gyümölcs vagy zöldség! Ha nincs elektromos aszalónk, akkor a gáz sütője is megteszi, lassú tűzön és sokáig kell szárítani.

 

 

Olcsó szita készítése: 

 

Régi fa képkeretből kivettem az üveget és a papírt, majd szúnyoghálót szegeztem  a hátuljára. Nagyon jól működik, a fakeret vastagságába belefér a gyümölcs, vagy a zöldség és csak fém tálca + egy tüll zsák kell rá, aztán indulhat a szárítás.

 

Aszalható gyümölcs és zöldség sok van. Én meggyet, nyári almát, nyári szilvát és paradicsomot aszaltam eddig... (A nagyobb paradicsomokat 6 felé, a kisebbeket 4 fél vágtam fel. Oliva olajba raktam el a kész paradicsom aszalványt.)

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://csintanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr367722796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása