CSIN (Csinálj Ilyet Nekem!)

Kézműves dolgokat készítsünk együtt a gyerekeinkkel, unokáinkkal. Törekszem az újrahasznosításra, olcsó előállításra, házilag készült egyedi alkotásokra. A varrás, gyöngyfűzés, képeslap készítés... alapjaiba vezetem azt, akinek tetszik, amit csinálok. Mit kell tenni egy kezdő oktatónak origamis foglalkozáson vagy mit játszunk egy esküvőn?

Friss topikok

  • medali (törölt): Nagyon szep (2015.07.14. 11:16) Varrott Angyal
  • via123: Kedves Rozi, nagyon tetszenek az ötleteid! A madár hajtogatását nem találom. Le tudnád írni, hogya... (2014.03.13. 13:41) Mondóka: 2 kismadár

Játék házilag

Játék házilag

Teagami - kezdő mandala 2.

2013.05.21. 23:23 | csintanoda | Szólj hozzá!

mandala_lemon_1369165547.JPG_787x786

A mandalákról az interneten olvastam, a Családinet.hu oldalon a „Körök-mandalák” című cikkben: 

Amandalákszínei: 

„A színek megmutatják legbelső gondolatainkat, érzéseinket, ösztöneinkről vallanak, vágyainkról. A mandalák színeinek jelentése a tudattalan üzeneteit hordozza. A színek jelentése nem mindig és mindenhol azonos, de számos azonosságot fedezhetünk fel.

 A fekete a sötétség, a gonosz, a halál és a rejtély színe. Az ürességről beszél, az anyaméhről és a kezdetek káoszáról.

Afehér a tisztaságot, a szűziességet és szellemiséget, lelkiséget érzékelteti, s magát a fényt fejezi ki.
A vörös az élet jelképe, serkentő, gyógyító, az egészségre ébredésre utal, új lehetőségek bontakoznak ki a lélek mélyén.
A kék a víz, az égbolt színe, nyugalmat, derűt és békét sugároz.
A sárga a nap színe, a fényt, melegséget, az életet adó erőt jelképezi.
A zöld a természet színe, a ciklikus megújulást jelképezi.
A narancssárga az aratás, a tök, az ősz színe. Mint erő az intuíció, megértés, gondolat jelképe. 
A lila a királyság színe, az élet jele. Egyesíti a vörös energiáját és a kék nyugalmát.”

 

A citromos mandala készítése:

Kellék:

Színben harmonizáló karton, 24 + 2  teatasak – a teatasak hajtogatás gyűjteménybe a + 3, vonalzó, szögmérő, ragasztó rúd, olló vagy vágódeszka + tapétavágó kés, fogpiszkáló vagy hurkapálca darab, papíralapú újságpapír.

Munkamenet:

Előkészítem a 27 db tasakot: kibontom, a fehér széleket levágom és a 100 °C. 3-5 min. írásnál elvágom a papírt. Vannak ismerős hajtások, most csak leírom, a következő cikkemben pedig a citromos teatasakokkal hajtogatás leírást készítek ehhez a mandalához. (Egy cikkhez a blogomban csak 1 képet tudok csatolni.)

Ezt a mintát nem nehéz elkészíteni, mert csak 2 féle hajtásból áll!

Lesznek olyan emberek, akik ezt a mandalát a hajtogatás-leírás megjelenése előtt elkészítik?

1. külső kör és a 3. kör - középen: a 'D' forma leírása a "Csipkebogyó Teavirág"című cikkben megtalálható. 16 + 1 darabot kell meghajtani. A középső részen a ragasztás után csak a lapított szirom látszik.

2. kör - a legnagyobb forma a három közül. Ezt a hajtogatást fogom a következő cikkben bemutatni. 

Ragasztás:

Keressük meg a karton közepét és a zöld leveles koszorú minta hátoldalát kenjük be ragasztóval, majd nyomjuk rá erősen.  A legnehezebb dolgunk a 2. körben lesz, kell a szögmérő és vonalzó, hogy pontos legyen. Ha nagyon sok ragasztó kerül a rombusz formájú hajtogatásra, akkor a kartonon foltok keletkezhetnek, mert ezt már nem lehet máshol illeszteni. A tompaszögű csúcsok távolságát mértem a középrész beszögelésétől, hogy pontos legyen, nekem így sikerült. A 3. kör ragasztása kicsit könnyebb volt.

Tipp:

A középrészt először "szárazon" rakjuk össze, majd vegyük elő az újságpapírt és akkor kezdődhet a ragasztás egy kisebb méretű rúddal. Hajtsuk oldalra a középső szirmot és mindig pl. a jobb oldalán ragasztózzuk be. Illesszük rá a következő mintát és újból a jobb oldalon kenjük be ragasztóval. Miután mind a 8 darabot bekentük és összeállt a kép, egy kis időnk van rá, hogy igazítsuk. Amíg még nem száradt meg a papíron a ragasztó, egy picit csúszik a megfelelő irányba! Általában a közepén kell igazgatni...

Ha valahova nem került elég ragasztó, akkor egy segédeszközzel - fogpiszkáló vagy kissé kihegyezett hurkapálca darab segítségével még igazíthatunk, bekenhetjük, hogy jobban odaragadjon a papírunk. A segédeszközzel emeljük fel a papírt és kenjük a szükséges helyre a ragasztót!

A bejegyzés trackback címe:

https://csintanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr955312002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása