Bodzabogyó lekvár
Megérett a bodzabogyó!
Nagyon időigényes a feldolgozás, de az eredmény fantasztikus, az íz leírhatatlan! Egy 30 dkg nettó tömegű dzsem elkészítési ideje a főzéssel, elrakással együtt kb. 60 perc!
1. Szedés
A Fekete bodza (Sambucus nigra) cserje, fája puha, szivacsos belű. A növény 2-3 méter magasra nő. Olyan helyen kell szedni a fekete fürtöket, ahol kevés szennyeződés éri, a forgalmas utak mellett benzingőz szennyezi! Kézzel könnyen le lehet törni, nem kell hozzá kés és a cserjén folyamatosan érik . Olyan fürtöket szedjünk le, amely tiszta fekete. A zöld bogyók nem érnek be a leszedés után!
Ne szedjünk a Magyarországon "gyalogbodzának" (Sambucus ebulus)" nevezett növényről, mert MÉRGEZŐ! Ez lágy szárú növény, a virága fehér színű, termése fekete bogyó és kb. 1 méternyi magasra nő.
2. Tárolás
A fürtöket tálcán kiterítve hűvös helyen lehet 1-2 napig tárolni, a hűtőben is tartható. Vigyázzunk, hogy ne penészedjen meg! Ha vödörben tároljuk, sok fürt van egymáson, akkor a penész megjelenik.
3. Feldolgozás
a/ mosás:
Egyszerre kb. 50 dkg-ot tegyünk egy nagyobb tálba, eresszünk rá annyi vizet, amennyi ellepi és a fürtöket többször mártsuk bele a vízbe és rakjuk tálcára.
b/ bogyószedés:
Étkezési villával óvatosan, rövid mozdulatokkal, kis mennyiséget húzzunk le a fürtről egy kisebb tálba, ekkor a szárból kevés marad a bogyón.
c/ válogatás:
Ha újból tiszta vizes tálba öntjük a leszedett bogyókat, akkor a víz tetején maradó könnyű szemeket gyorsan kiszedhetjük, azok nem alkalmasak a befőzésre. Öntsük le a vizet a bogyókról és egy peremes, lapos, világos színű tálcára öntsük ki a szemeket. Kezdődhet a leglassúbb folyamat, szedjük le a bogyók végéről a szármaradékot! Az ujjunk lila színű lesz, de kesztyűben én nem tudtam a pici szemeket válogatni...
4. Főzés
Vastag falú edényben, lassú tűzön kezdjünk el főzni kb. 50 dkg bogyót 1 dl vízzel és 40-50 dkg cukorral. Kavargassuk meg időnként, amikor megpuhult, akkor lehet hozzáadni ízesítőket: vaníliacukrot, fahéjat...
Elég intenzív íze lesz, aki szeretné lágyabbra készíteni, 50 dkg darabolt almát adhat hozzá.
5. Tartósítás
Én zseléfixet adtam hozzá az előírás szerinti mennyiségben. A tiszta kis üvegeket nedvesen 2 percig mikróban csirátlanítottam, majd forrón betöltöttem az üvegekbe és csavaros tetővel lezártam. Dunsztba raktam a teli üvegeket, fejjel lefelé, hogy az üvegben maradó levegőt és üvegtetőt is csirátlanítsam. (A forró masszán keresztül megy a bent maradt levegő és a tető belsejével érintkezve biztonságos lesz a tárolás. A dunsztolást én úgy oldom meg, hogy nagy méretű hullámpapír dobozt kibélelek frottír törölközővel, belerakom az üvegeket és a tetejét is letakarom.) Kb. 1 óra múlva visszaforgatom az üvegeket a talpára és addig hagyom a dunsztban, ameddig ki nem hűl.
Jó étvágyat kívánok!