CSIN (Csinálj Ilyet Nekem!)

Kézműves dolgokat készítsünk együtt a gyerekeinkkel, unokáinkkal. Törekszem az újrahasznosításra, olcsó előállításra, házilag készült egyedi alkotásokra. A varrás, gyöngyfűzés, képeslap készítés... alapjaiba vezetem azt, akinek tetszik, amit csinálok. Mit kell tenni egy kezdő oktatónak origamis foglalkozáson vagy mit játszunk egy esküvőn?

Friss topikok

  • medali (törölt): Nagyon szep (2015.07.14. 11:16) Varrott Angyal
  • via123: Kedves Rozi, nagyon tetszenek az ötleteid! A madár hajtogatását nem találom. Le tudnád írni, hogya... (2014.03.13. 13:41) Mondóka: 2 kismadár

Játék házilag

Játék házilag

Bodzabogyó lekvár

2015.08.21. 09:45 | csintanoda | Szólj hozzá!

 Bodzabogyó lekvár

Megérett a bodzabogyó!

 

Nagyon időigényes a feldolgozás, de az eredmény fantasztikus, az íz leírhatatlan! Egy 30 dkg nettó tömegű dzsem elkészítési ideje a főzéssel, elrakással együtt kb. 60 perc!

 

1. Szedés

A Fekete bodza (Sambucus nigra) cserje, fája puha, szivacsos belű. A növény 2-3 méter magasra nő. Olyan helyen kell szedni a fekete fürtöket, ahol kevés szennyeződés éri, a forgalmas utak mellett benzingőz szennyezi! Kézzel könnyen le lehet törni, nem kell hozzá kés és a cserjén folyamatosan érik . Olyan fürtöket szedjünk le, amely tiszta fekete. A zöld bogyók nem érnek be a leszedés után!

 

Ne szedjünk a Magyarországon "gyalogbodzának" (Sambucus ebulus)" nevezett növényről, mert MÉRGEZŐ! Ez lágy szárú növény, a virága fehér színű, termése fekete bogyó és kb. 1 méternyi magasra nő.

 

2. Tárolás

A fürtöket tálcán kiterítve hűvös helyen lehet 1-2 napig tárolni, a hűtőben is tartható. Vigyázzunk, hogy ne penészedjen meg! Ha vödörben tároljuk, sok fürt van egymáson, akkor a penész megjelenik.

 

3. Feldolgozás

a/ mosás:

Egyszerre kb. 50 dkg-ot tegyünk egy nagyobb tálba, eresszünk rá annyi vizet, amennyi ellepi és a fürtöket többször mártsuk bele a vízbe és rakjuk tálcára.

b/ bogyószedés:

Étkezési villával óvatosan, rövid mozdulatokkal, kis mennyiséget húzzunk le a fürtről egy kisebb tálba, ekkor a szárból kevés marad a bogyón.

c/ válogatás:

Ha újból tiszta vizes tálba öntjük a leszedett bogyókat, akkor a víz tetején maradó könnyű szemeket gyorsan kiszedhetjük, azok nem alkalmasak a befőzésre. Öntsük le a vizet a bogyókról és egy peremes, lapos, világos színű tálcára öntsük ki a szemeket. Kezdődhet a leglassúbb folyamat, szedjük le a bogyók végéről a szármaradékot! Az ujjunk lila színű lesz, de kesztyűben én nem tudtam a pici szemeket válogatni...

 

4. Főzés

Vastag falú edényben, lassú tűzön kezdjünk el főzni kb. 50 dkg bogyót 1 dl vízzel és 40-50 dkg cukorral. Kavargassuk meg időnként, amikor megpuhult, akkor lehet hozzáadni ízesítőket: vaníliacukrot, fahéjat...

Elég intenzív íze lesz, aki szeretné lágyabbra készíteni, 50 dkg darabolt almát adhat hozzá.

 

5. Tartósítás

Én zseléfixet adtam hozzá az előírás szerinti mennyiségben. A tiszta kis üvegeket nedvesen 2 percig mikróban csirátlanítottam, majd forrón betöltöttem az üvegekbe és csavaros tetővel lezártam. Dunsztba raktam a teli üvegeket, fejjel lefelé, hogy az üvegben maradó levegőt és üvegtetőt is csirátlanítsam. (A forró masszán keresztül megy a bent maradt levegő és a tető belsejével érintkezve biztonságos lesz a tárolás. A dunsztolást én úgy oldom meg, hogy nagy méretű hullámpapír dobozt kibélelek frottír törölközővel, belerakom az üvegeket és a tetejét is letakarom.) Kb. 1 óra múlva visszaforgatom az üvegeket a talpára és addig hagyom a dunsztban, ameddig ki nem hűl.

 

Jó étvágyat kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://csintanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr337722858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása