CSIN (Csinálj Ilyet Nekem!)

Kézműves dolgokat készítsünk együtt a gyerekeinkkel, unokáinkkal. Törekszem az újrahasznosításra, olcsó előállításra, házilag készült egyedi alkotásokra. A varrás, gyöngyfűzés, képeslap készítés... alapjaiba vezetem azt, akinek tetszik, amit csinálok. Mit kell tenni egy kezdő oktatónak origamis foglalkozáson vagy mit játszunk egy esküvőn?

Friss topikok

  • medali (törölt): Nagyon szep (2015.07.14. 11:16) Varrott Angyal
  • via123: Kedves Rozi, nagyon tetszenek az ötleteid! A madár hajtogatását nem találom. Le tudnád írni, hogya... (2014.03.13. 13:41) Mondóka: 2 kismadár

Játék házilag

Játék házilag

Párosító, tapintós... játék

2013.05.23. 23:55 | csintanoda | Szólj hozzá!

parosito_jatek_1369339290.JPG_1024x768

Párosító, tapintós és szagolós játékok

Óvodáskorú gyerekeknek esős vagy hideg időben jó feladatokat lehet adni a háztartásban található eszközökkel. Érdekes dolgokat kell összeszedni, hogy a figyelmet felkeltsük! A látás, hallás, szaglás és tapintás fejlesztése a cél.

Azonnal dicsérjük meg a gyereket a játékban:  ügyes vagy, jól választottál... A sikerélmény szárnyakat növeszt! Növeli az önbizalmat, bátorságot ad…

Játék közben növekszik a koncentrálás ideje, a gyerek figyelmét egyre hosszabb ideig tudjuk lekötni, a színek és formák felismerése határozottabb lesz, az összehasonlító képesség jobb lesz, a kitartás javul.

Bekötött szemmel a tárgyak tapintásával a kézfej a finom mozgást gyakorolja, az ujjhegyek érzékelése javul a tapintással. Fejlődik a gondolkodás, az összehasonlító és elvonatkoztató képesség, a szókincs, a kifejező készség…

A hőérzet felismerését is gyakorolhatjuk, ha egymás után teljesen eltérő anyagokat tapintunk.  Pl. egy puha ruhaanyag után tükröt tartunk a kezünkhöz, azt hidegnek érezzük, vagy a hűtőszekrényből vegyünk elő egy üvegből készült tárgyat…Melegítsünk meg egy darab ruhát és utána tapintsuk meg, majd egy csempét érintsünk meg..

A szaglás fejlesztésére játszunk konyhai fűszerekkel, bekötött szemmel.

Párosító játékhoz kellékek:

Sokféle színű és formájú kupak, befőttes üvegtető vagy színes gomb... néhány kistányér, egy tálca, kis zsák. Gyűjtsük össze egy kis zsákba a tárgyakat és ha kiborítjuk a tálcára, kezdődhet a játék. (A felnőtt először egyedül gyűjtögessen, mert nem lesz érdekes, ha együtt szedik össze a játék alapanyagát!)

Feladatok:

1. Keresd meg a párját!

2. Melyik a páratlan?

3. A színek kiválasztására: Gyűjtsd össze a pirosakat! Vedd ki a sárgát!...

4. A méretek gyakorlására: Keresd meg a legnagyobbakat!  Melyik a legkisebb?

5. Az irányok gyakorlására: Melyik van középen? Mi van szélen, alul, felül, jobbról, balról..?

6. A formák felismeréséhez rakd ki a tányérba a kerek formájúakat! Van szögletes? Csúcsos formát látsz?

7. Figyeld meg, melyiken van írás? Vedd ki! Melyiken van rajz?...

8. Mit lehet csinálni a kupakokból? Rakj ki formákat! Legyen virág! Te találj ki valamit! Formázz autót…

9. A számolás gyakorlására és a kivitelezés minősítésére: Építs tornyot! Hányat tudsz egymásra rakni? Ki az ügyesebb? Ki a türelmesebb? Ki a pontosabb? Ki a gyorsabb? Kié a szebb? Kié érdekesebb?...

Tapintós és hangfelismerő játékhoz kellékek:

Konyhai eszközök, a háztartásban található érdekes formájú tárgyak, fém, fa, üveg, cserép, ruhaanyagok, hűtött és kissé megmelegített tárgyak..

Feladatok:

1.  A tapintás gyakorlására bekötött szemmel kell felismerni a tárgyak anyagát, formáját és méretét. Miből készült? Milyen a formája? A tenyeredhez képest mekkora a mérete?...

2. Milyen érzés, ha megsimítod? Langyos, hideg, meleg, sima, durva, puha, szúrós, hegyes…?

3. A hallás megfigyelésére bekötött szemmel kitalálni, hogy milyen méretű tárgyat ejtettem az asztalra? Közelre dobtam vagy távolra… Mivel keltettem hangot?

Szagolós játékhoz kellékek:

A háztartásban található fűszereket: kakaó, vanília, szegfűszeg, bors, kömény..,  jellegzetes illatú ételeket: sajt, ecetes uborka, dinnye…. előre készítsük össze egy kosárba és bekötött szemmel indulhat a móka, kacagás.

Próbálják ki! Önök nevettek játék közben?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csintanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr605315307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása